Insekter som fødevare

Insekt som fødevarer

Insekter som mad køb

Der er større og større interesse for insekt melorme buffalo orm fårekylling og græshopper og andre insekter som fødevare. Opskrifter men spiselige insekter  Og det er der god grund til af spise insekter som mad.

Insekterne har et højt indhold af proteiner, aminosyre, vitaminer og mineraler, og så har forskning vist, at de har et højt indhold af antioxidanter – fem gange mere end i et glas appelsinjuice. De er også rige på omega 3, 6 og 9. Og så smager de faktisk godt og har en nøddeagtig smag.

Så det er til at forstå, at insekter er blevet til et spændende emne i køkkenet. Vi har et udvalg af melorme, buffalolarver, fårekyllinger og græshopper, der kan fås som fryse- og varmetørrede, og malet til mel. De kan også spises som de er, efter en kort opvarmning i ovnen ved 75C.

 

Insekt forarbejdning

Vi følger den danske lovgivning i.f.t. spiselige insekter. For af undgå dyr i mel bliver Insekterne ikke solgt levende, da insekter kan indeholde bakterier, og kræver derfor en forarbejdning før insekterne kan spises. Vores insekter forarbejdes ved varme- eller frysetørring, hvorefter de kan blive malet til mel.

Insekterne fodres med godkendt foder, idet de er til menneskelig indtagning. Derfor er der en prisforskel mellem de spiselige insekter og dyrefoderet. Vores produkter er fødevaregodkendte og kvalitetssikret efter EU’s fødevare standarder.

Insekter i skolen

Folkeskolen har fået nye emner på skamaet. Insekt indgår i mange af dem:

 • Sund kost uden kød
 • Dyr i mel Insekter som mad
 • Bæredygtighed
 • De 17 verdens mål
 • Grønomstilling
 • Madspild
 • Indsamling til Unicef ... 
 • Bio-brændstof til fly
 • Plast fremstillet af insekter
 • Gødning fremstiller af insekt ekskrementer

Underkategorier

 • Insekt mel

  Den nye proteinrige ingrediens til køkkenet

  Er du nysgerrig efter at udvide horisonterne madmæssigt og udvikle dine kundskaber i køkkenet? Mangler du nye ingredienser for at gøre madlavning og bagning lidt mere spændende? Leder du efter en god proteinkilde? Så kig ikke længere end her! Insekt mel er svaret på alt.

  Vi sælger mel lavet af dansk producerede og fødevaregodkendte insekter, der har levet hele deres liv på økologisk foder. Det gør dem ikke bare supersunde, men også meget næringsrige. Insekterne er blevet finmalet så du nemt kan bruge dem i din madlavning.

  Vores udvalg består af buffalo larver, melorme, græshopper og fårekyllinger, som enten er behandlet med fryse- eller varmetørring inden de blev malet.

  Mange måder at bruge insekt mel på

  Start dagen godt ud ved at strø noget insekt mel ud over din morgenmad – brug det som drys. Bag lækre brød og boller til madpakken, hvor du ved bare erstatte 10% af dit almindelige mel med insekt mel, kan tilføje dejen masser af protein. Hvad med at bage en lækker chokoladekage? Du kan også udnytte melets gode næringsindhold til aftensmaden, hvor du kan gøre sovsen lidt bedre ved at tilføje insektmel til jævningen. 

  Insekt mel fungerer godt sammen med normalt mel, men vil ikke fuldstændig kunne erstatte mel i dine opskrifter. Det har ikke samme funktioner som mel, idet det ikke indeholder nogen hævningsegenskaber. Derfor anbefales det, at du erstatter 10% af det almindelige mel med insekt mel, så du fuldt ud kan nyde det bedst muligt. 

  Et godt produkt at starte ud med

  Det kan være svært at komme i gang med at spise insekter, så vores melprodukter er et godt sted at starte. Du får stadig al den gode næringsværdi, men uden at du kan se det er insekter. Det er også nemt at bruge i køkkenet og passer med alle opskrifter, der indeholder mel.

 • Insekter hele

  Insekter i mad og madpakker

  Hele insekter kan bruges meget. Man kan lade dem være som de er og tilføje dem i salater og varme retter også set i brun sovs, for et unikt udtryk og smag. De kan også være en snack i madpakken.

  De kan spises som de er eller de kan dyppes i chokolade til en udsøgt smagsoplevelse, hvor der er fyldigheden fra chokoladen og knaset fra insektet. Der er også mulighed for at bage dem med krydderier eller mele dem til mel, og bage brød og kager.

  Der er mange muligheder, men hele insekter er en god og sund snack.

   

  En sjov oplevelse med venner og familien

  Hvorfor ikke byde din familie, venner og gæster på at smage insekter?

  Det kan være lidt svært i starten at få sig selv til at spise insekter, men man vil hurtigt opdage at de har hver deres genkendelige smag, de smager slet ikke slemt. Buffalolarver og melorme smager begge af nødder, mens græshopper har en god smag, der er svær at placere.

  Så hvorfor ikke finde insekterne frem som et sundere alternativ til fredagsslik. Børn synes det er sjovt at spise insekter, og de ser sjove ud. Det er en sjov oplevelse, som de længe kan snakke om.

  Man kan også sætte en skål frem på bordet til venner- og venindeaftener, og udfordre hinanden til at spise dem. Insekterne er sunde og et alternativ til andre snack, og så kan man altid tilberede dem lige som man vil. Du kan også servere boller lavet af insektmel du selv har melet. Kun fantasien sætter grænsen.

 • Insekter tørrede

  Lækker i madlavningen

  Vores varmetørrede insekter er nemme at håndtere og vil kunne indgå i madlavningen. Tilsæt det i gryderetterne, salaterne eller mal det til mel og brug det i bagningen.

  Vores varmtørrede insekter indeholder protein, aminosyre, mineraler og omega 3 og 6. Varmetørrede insekter er en sund tilføjelse til din madlavning og kan bruges til at hæve dit indtag af protein.

  Varmetørringen

  Vi varmetørrer vores insekter i en ovn på vores anlæg i Sønderborg.

  Insekterne bliver varmet op og tørret i ovnen ved 150oC i et par timer. Under processen forsvinder vandet i insekterne i væskeform. Dette gør desværre at insektet mister omega 9 og vitaminet B12 under behandlingen, ligesom proteinindholdet ikke er så højt som i f.eks. frysetørrede insekter. Næringsindholdet reduceres med 40%. Under varmebehandlingen bibeholder de dog deres protein, mineraler, aminosyre og omega 3 og 6. Holdbarheden er ikke lang, med varighed mellem 14 dage og et halvt år.

 • Insekter frysetørret

  Skab smagsoplevelser i madlavningen

  Vores frysetørrede insekter og insektmel kan bruges i både madlavning og bagning. De har en god smag og er rig på protein. Spis dem som snacks i madpakken eller når du lige er sulten. Brug dem i tilberedningen af aftensmad og skab gode smagsoplevelser. Under bagning kan du erstatte noget af det almindelige mel med insektmel for mere proteinfyldt bagværk. Vores insekter har en god nøddeagtig smag, som man ikke kan andet end at nyde.

  Frysetørring

  Frysetørring er en måde at konservere fødevarer på og bliver bl.a. benyttet til at lave instant kaffe og tilbehøret til kopnudler.

  Frysetørring er en meget skånsom tørring, der søger for at 95% af næringsindholdet bliver bibeholdt og giver samtidig produktet en lang holdbarhed – op til 25 år.

  Vores insekter bliver frysetørret på vores anlæg i Sønderborg. De bliver håndteret ligesom behandlingen af rejer og derfor bør der gøres opmærksomhed på, at folk som er allergiske overfor rejer, ikke bør indtage insekter.

  Først fryses insekterne i en almindelig fryser ved -18oC. Efter to dage overføres insekterne til vores frysetørrer. Ved frysetørringen bliver vandet fjernet fra insekterne. Et vakuum suger vandet væk i dampform. Grundet denne behandling bibeholder insekterne deres næring og smag, uden at noget går tabt, som det f.eks. gør ved varmetørring. Nærringsindholdet reduceres kun med ca. 5% og holdbarheden sættes op.

  Frysetørrede insekter er et luksusprodukt, fordi de netop under behandlingen ikke mister deres høje niveau af protein med aminosyre eller deres mineraler, omega 3, 6 og 9, og vitamin B12. Derfor er frysetørrede insekter en god, alternativ proteinkilde.

 • Insekter på frost

  Spiselige insekter på frost til madlavning, kan snart leveres hos dig.

  Vi sender man-, tirs- og onsdag med Postnord. Efter nærmere aftale kan varerne også afhentes hos os.

 • Melorme

  Hvad er en melorm?

  Melormen er trods dens navn ikke en orm, men en larve. Den er heller ikke nogen unik art, men blot larvestadiet til billen melskrubbe. 

  Melormen og melskrubbe kan, som deres navn antyder, findes i mel hvis man er uheldig og ikke har opbevaret det korrekt (brug altid tætlukkende beholdere, hvis du ikke vil have uønskede gæster). Det er sjældent at man fanger melskrubben i melet, så derfor har folk oftere set larven og givet dem deres eget navn. Men billen eksisterer og kan bare godt lide at grave sine æg ned i mel. Der er æggene i sikkerhed fra sultne dyr og melormene har nok de kan spise af, når de udklækkes.

  Melormen stammer oprindeligt fra områderne omkring Middelhavet, men grundet handel af fødevarer mellem mennesker fra forskellige lande, har den fået spredt sig ud over det meste af verden.

  Livscyklus

  Melskrubben (Tenebrio Molitor) har fire livsstadier: æg, larve, puppe og bille. 

  Parring vil begynde ved at hannen jager hunnen, inden den bedækker hunnen. Et par dage efter parringen, vil hunnen lægge sine æg i blød jord eller noget som ligner, f.eks. mel. Hunnen kan lægge op til 500 æg i sin levetid. 

  Efter 4-19 dage bliver æggene udklækket og en lille melorm kravler ud i søgen efter mad. Er den blevet udklækket i mel, er maden jo lige foran den. Over de næste 6-7 uger vil melormen gå igennem 9-12 hamskifte mens den vokser sig stor. De kan blive op til 2,5 cm lange, og har en gulligbrun overflade, der er hård og blank.

  Når melormen er stor nok, vil den forpuppe sig. Alt efter forholdende vil melskrubben efter 3-30 dage kravle ud af puppen. Som fuldvoksen er den faktisk mindre end melormen og måler kun 1,2-1,8 cm. 

  Lidt om insekt kvalitet og valg før køb af melorm.

  Kvaliteten af insekter kommer af hvad de fodres med, transport- og lager forhold og ikke mindst en evt. tørrings proces. Farven på mel lavet af melorme, viser hvilken behandlingsform melormen fik, inden de blev malet. Ved en brun farve er de enten blevet ristet eller varmebehandlet, da melormens indre smeltede sammen i varmen. Ved frysetørring er melormen beige, da indholdsstoffet blev bevaret intakt. se det nederste billede.

  Melorm for fødevare, opdyrket på en insektfarm, er af høj kvalitet. Lovgivning om insekter til mennesker er strenger end f.eks. for kylling produktion. 

  Melorm som foder er der krav om mærkning: til foder og ikke til mennesker. Denne mærkning gør opmærksom på at produktionsforholdene er uden kontrol og sporbarhed. Produktions landet er ofte Romanen og Kina. 

  Melorm på frost og frysetørring.

  Insekter på frost -18 grader har et nærings indhold meget tæt på et levende insekt. Dog skal emballagen være tæt sluttende. Vi kender det fra mad til os selv, hvor der er gået hul på en pose i fryseren, lidt trist kan det smage ik´. Insekter på frost indeholder 66 % er vand og 33 % insekt. Ved tilberedning på en pande eller i en ovn fordamper vandet samt mange gode vitaminer.  

  Holdbarhed som rejer på frost 2-3 mdr.

  Frysetørring af melorm

  Frysetørring er en forlængelse af processen frost. Temperaturen forsætter ned til -40 grader. Ved denne temperatur suges kun alt vandet ud. Tilbage er et insekt uden vand. 100 g frysetørret melorm svare til 300 g melorme på frost.  

  Vitaminer, B12 er stadigvæk i insektet. Frysetørret melorm til fødevare er fyldte og hvide inde i de kan tydligt ses, hvis du knækker dem over.

  Du kender sikret til frysetørring fra produkter som 

  • Frysetørret hindbær og jordbær
  • Overlevelses pakker til militæret 
  • Mad til astronauter i rummer.  

  Hertil er brugt samme frysetørrings teknik som vi benytter. Insekter frysetørret har op imod 95% af nærringsindholdet af levende insekt. 

  Holdbarheden op til 25 år i den emballage beregnet herfor. Vi har gemt prøver fra da vi startede i 2016 og de er helt perfekte. Opbevares ved kælder temt. eller derunder samt mørkt. Tåler frost og optøning utallige gange i emballagen.

  Varme tørrede melorm

  Varmetørrede insekter taber 40-80 % af nærringsindholdet i forhold til insekter på frost/frysetørret. Varmen ødelægger meget af det gode i insektet, jo højere temperaturen komme.  Varmetørret insekter, indeholder meget aske. Hvor kommer asken fra? Jo der er de afbrændt gode stoffer.  

  Varme behandlingen er ofte foretaget ved at grille insekterne som du kender fra opvarmning af brød til en fransk hotdog. 

  Ovntørring er en besværlig- gammeldags metode med masse af askedannelse. Denne form for tørring anvendes næsten ikke mere. Derimod er tørring med micro og ultra lyd ved at vinde indpas, da slutproduktet indeholder mindre aske end varmetørring. Proteinet og andre gode stoffer tager meget skade af den høje temperatur samt gode stoffer fordamper sammen med vandet. Se Frysetørring derimod beholder næringsstofferne. 

  Gennemsigtige melorm indeholder kun hylstret /skellet. Det kan der være flere årsager til, f.eks. har de haft en lang varm transport, uden mad, lang tid i kølere. Kraftig varme behandling.

 • Buffalo orm

  Samlede visning af Buffalo orme vare

 • Fårekylling

  Fårekylling tilhørere det bedste insektverden kan leverer.

  Disse fårekyllinger har et nærings indhold på op til 65% protein samt det vigtige vitamin B12. 

  Vores mål er at levere det allerbedste produkt, med et lav Co2 aftryk. 

  Det kræver at der er styr på alle led i kæden fra udvælgelse af foder til du står med produktet i hånden.

  Foderet til fårekyllingerne stammer fra økologisk plante produktion, hvilket bidrager til den gode smag.

  Fårekylling er godkendt for fødevare i Danmark. De skal bare være opvokset på godkendte farme, hvor deres forhold og foder kontrolleres som vi kender til kontrollen med grise og køer.

  To af de fire fårekylling arter, der farmes er godkendt til at mennesker.

  Godkendte er Hus fårekylling og Steppe fårekylling.

  ikke godkendte er 

  steppe fårekyllinger, stribede fårekyllinger og mark fårekyllinger

  De smager begge godt og er tilgængelige fra industri frame.

  Der er to typer indeholder meget B12 og protein men meget lidt fedt. derfor er det i gruppen af super food

  Fårekyllinger bruges i flere energibar og 

Aktive filtre