Insekter til pindsvin                                    Insekter til pindsvin

  • Afrikanske pygmæ pindsvin - Afrikanske hvidbuget dværgpindsvin
  • Egyptiske langørede pindsvin

Afrikanske pindsvin

Pindsvin tilvænnet sig det spisekammer, der er tilgængeligt i det miljø, hvor de oprindelig kommer fra. I Danmark er der ikke de samme forhold i en lejlighed på 3 sal, som i haven. Derfor må der findes alternativer. De seriøse opdrættere af pindsvin sætter dyrevelfærd højt. De ved hvad der virker godt for dyrene, og har vænnet dem til at indtage en ernæringsmæssig god kost, som en god start på livet inden et langt liv hos en tilfreds familie. Det er de seriøse opdrættere, som vi har fået vores informationer fra. Er du i tvivl, kontakt altid en seriøs opdrætter, da de er har specialiseret sig på området

LIDT OM INSEKTKVALITET.

Fodersikkerhed er meget vigtigt for os, i vores egen produktion af Sort Soldater Flue Larve med det latinske navn Hermetia illucens. I vores produktion benytter vi foder godkendt til grise og høns.  

Du er, hvad du spiser, gælder også for insekter, lige såvel som andre faktorer påvirker kvaliteten. Kvaliteten af insekter afspejles af: hvad de fodres med, transport- og lagerforhold og sidst men ikke mindst af en evt. tørringsproces. Nedenfor har vi klassificeret kvaliteten af insekters næringsværdi afhængig af bearbejdningsprocessen.

PÅ 1. PLADSEN, LEVENDE INSEKTER

Insekter fra haven er faktisk gode, men de kan indeholde parasitter og sprøjtegift. Parasitterne kan forårsage lungeorm hos pindsvin.

Levende insekter, opdyrket på en insektfarm er normalt af høj kvalitet, da producenterne gør meget ud af at have en sygdomsfri insektproduktion.

PÅ 2. PLADSEN, INSEKTER PÅ FROST.

Insekter på frost ved minus 18 grader har et næringsindhold, som er meget tæt på et levende insekt. Dog skal emballagen være tætsluttende. Vi kender det fra mad til os selv, hvis der er gået hul på en pose i fryseren, får det en lidt trist smag ik´?

Frosne insekter behandles forskelligt i processen før du modtager dem. Det fremgår af emblagen, hvilken proces insektet har været igennem. Vi forhandler dem alle, frost, frysetørret, blanchering og varmetørret.

    •          Vasket: Det er almindelig vaskeproces ved lav temperatur (skylles i vand under 40 grader).
    •          Nedfrosne: Vaskes som beskrevet ovenfor, nedfryses herefter ved minus 18 grader. Holdbarhed på frost 1-2 år
    •          Frysetørring: Vasket som ovenfor, derefter frysetørres. Holdbarhed afhængige af emblagen 3-25 år

Frysetørring 

Frysetørring er en forlængelse af processen frost. Temperaturen forsætter ned til minus 40 grader. Ved denne temperatur suges alt vandet ud ved vacum. Tilbage er et insekt uden vand. Vi benytter samme frysetørringsteknik, som du sikkert kender til fra overlevelsespakker til militæret og mad til astronauter i rummet. Frysetørret insekter bibeholder op imod 95% af nærringsindholdet af levende insekter. Det er muligt, at bevare denne høje nærringværdi, fordi temperaturen ikke har været over plus 40 grader. Når temperaturen er over plus 41 grader begynder nedbrydningen af proteinerne og vitaminer i cellerne.

Det er muligt at få frysetørrede insekter til at ligne optøede insekter, ved at lægge dem på et fad med vand. Insekterne vil da suge vandet op på samme måde som en svamp. Efter et par minutter er de klar til servering. Alternativt kan vanddamp over en gryde benyttes, undgå at opvarme insekterne ved at komme for tæt på det kogende vand, da varmen vil nedsætte kvaliteten.

Holdbarheden for frysetørrede produkter er op til 25 år i en specialemballage. Vi har gemt prøver i salgsemballage fra da vi startede i 2016, og de er stadig helt perfekte. Insekterne tåler opbevaring ved stuetemperatur, eller derunder. De tåler ikke sollys og skal opbevares mørkt. De tåler til gengæld optøning utallige gange i emballagen.

Varmetørrede insekter kan give pindsvin forstoppelse ved store mængder, pga. en høj mængde af aske i produktet, der opstår ved varmebehandlingen.

PÅ 3. PLADSEN; BLANCHERET INSEKTER

Blancheret: Vasket som beskrevet ovenfor, derefter kogt ved en temperatur på over 85 grader i et par minutter. Proteinet og vitaminer bliver påvirket ved denne proces. Holdbarhed på frost 1-2 år

PÅ 4. PLADSEN, VARMETØRREDE INSEKTER

Varmebehandlingen er ofte foretaget ved at grille insekterne, som du kender fra opvarmning af brød til en fransk hotdog. Varmetørrede insekter taber 40-80 % af nærringsindholdet i forhold til levende insekter. Varmen ”brænder” meget af det gode i insektet af. Nedbrydningen forsætter jo højere temperaturen kommer op. Insekter der er varmetørret, indeholder en betragtelig forøget mængde af aske. Hvor kommer asken fra? Jo, aksestoffet kommer fra opvarmningsprocessen. 

Ovntørring er en besværlig gammeldags metode med masse af askedannelse. Denne metode anvendes næsten ikke længere. Derimod er tørring med microbølger og ultralyd ved at vinde indpas, da slutproduktet ikke er fyldt med aske. Proteinet og andre gode stoffer tager meget skade af denne proces, samt gode vitaminer fordamper sammen med vandet. Se Frysetørring som derimod bibeholder næringsstofferne.

Vi tilstræber, at have insekter af topkvalitet. Ved køb af melorm og Buffaloorm er der stor forskel på den kvalitet som ellers udbydes på markedet. Oplever du gennemsigtige melorm er det et tegn på, at de kun indeholder hylstret /skellet. Det kan der være flere årsager til. F.eks. kan de være taget meget tidligt i deres udvikling uden at være færdigudvokset, haft en lang varm transport, transport uden mad eller været lang opbevaringstid i køleren.

KALK OG FOSFOR FORHOLD. (CALCIUM : PHOSFOR)

Kalk er godt for tænder, knogler og klør, men det er fosfor derimod ikke. Insekter er godt for dine dyrs knogle og tandudvikling, da de indeholder kalk. Som det fremgår af nedenstående diagram er nogle insekter bedre end andre. Grunden til at forholdet mellem kalk og fosfor er vigtigt skyldtes, at fosfor har en negativ betydning for kalkoptagelsen. Dvs. jo mere fosfor dyret indtager, des mere kalk har dyret brug for til at danne sunde og stærke knogler, tænder mm.

I diagrammet nedenfor er kalk:fosfor forholdet illustreret for: Hermetia, Buffaloorm og Melorme.

Jo højere tallet der står til højre er, des mere fosfor er der i insektet i forhold til kalk.

Handels navne

Hermetia,

Black soilder fly (BSF) 

Calcium worms

Sort Soldater flue larv

Forholdet kalk : fosfor

ca. 1:0,6

Buffalo orme,

Kakerlak, pinkligs

Forholdet kalk : fosfor

ca. 1:4

Melorme, Mel worms

Forholdet kalk : fosfor

ca. 1:11 til 1:17

©Insektprotein