Melorme

Melorm livscyklus

Hvad er en melorm?

Melormen er trods dens navn ikke en orm, men en larve. Den er heller ikke nogen unik art, men blot larvestadiet til billen melskrubbe. 

Melormen og melskrubbe kan, som deres navn antyder, findes i mel hvis man er uheldig og ikke har opbevaret det korrekt (brug altid tætlukkende beholdere, hvis du ikke vil have uønskede gæster). Det er sjældent at man fanger melskrubben i melet, så derfor har folk oftere set larven og givet dem deres eget navn. Men billen eksisterer og kan bare godt lide at grave sine æg ned i mel. Der er æggene i sikkerhed fra sultne dyr og melormene har nok de kan spise af, når de udklækkes.

Melormen stammer oprindeligt fra områderne omkring Middelhavet, men grundet handel af fødevarer mellem mennesker fra forskellige lande, har den fået spredt sig ud over det meste af verden.

Livscyklus

Melskrubben (Tenebrio Molitor) har fire livsstadier: æg, larve, puppe og bille. 

Parring vil begynde ved at hannen jager hunnen, inden den bedækker hunnen. Et par dage efter parringen, vil hunnen lægge sine æg i blød jord eller noget som ligner, f.eks. mel. Hunnen kan lægge op til 500 æg i sin levetid. 

Efter 4-19 dage bliver æggene udklækket og en lille melorm kravler ud i søgen efter mad. Er den blevet udklækket i mel, er maden jo lige foran den. Over de næste 6-7 uger vil melormen gå igennem 9-12 hamskifte mens den vokser sig stor. De kan blive op til 2,5 cm lange, og har en gulligbrun overflade, der er hård og blank.

Når melormen er stor nok, vil den forpuppe sig. Alt efter forholdende vil melskrubben efter 3-30 dage kravle ud af puppen. Som fuldvoksen er den faktisk mindre end melormen og måler kun 1,2-1,8 cm. 

Vores produktion

Melskrubben er uspiselig og uden god næringsværdi, så derfor høster vi melormene lige inden de begynder at forpuppe sig. Der er de størst og har det bedste næringsindhold.

Farven på mel lavet af melorme, viser hvilken behandlingsform melormen fik, inden de blev malet. Ved en brun farve er de enten blevet ristet eller varmebehandlet, da melormens indre smeltede sammen i varmen. Ved frysetørring er melormen beige, da indholdsstoffet blev bevaret intakt. 

Melorm larverLav nemt din egen farm

Melorme kræver ikke meget arbejde og er derfor nemme at håndtere. Det er derfor muligt at kunne holde sin egen produktion af melorme, men kun ved små mængder. Jo flere der er, jo sværere er de at passe og pleje. De kan være et sjovt skoleprojekt eller hvis du har øgler, kan du holde deres jagtegenskaber i live, ved at give dem levende foder.

Færdigbehandlede melorme er nu stadig det bedste at give som foder. Ved behandlingen bliver al bakterie og sygdomme fjernet. Der er heller ikke behov for pasning, så man risikere ikke at kigge til dem og opdage at de natten over har forpuppet sig. 

For god ordens skyld, spis ikke ubehandlede insekter. Lad melormene du producere være et hyggeprojekt eller fodr dem til dine dyr.

På nettet findes der mange sider med gode råd og hvor du også kan købe levende melorme. Hvis du vil undgå alt besværet, så kan du købe færdigbehandlede melorme her.


Acceptér

Denne side bruger cookies for at forbedre din købsoplevelse. Læs mere her