Insekter til pindsvin                                    Insekter til pindsvin

  • Afrikanske pygmæ pindsvin - Afrikanske hvidbuget dværgpindsvin
  • Egyptiske langørede pindsvin

Afrikanske pindsvin

Pindsvin har tilvænnet sig det spisekammer, der er tilgængeligt, hvor de oprindelig kommer fra. I Danmark er der ikke de samme forhold i en lejlighed på 3 sal. Derfor må der findes alternativer. De seriøse opdrætterne af pindsvin ved hvad der virker på dyrene og vænnet dem til at indtage en god kost, som er en god start på et langt liv hos en tilfreds familie. Ligeledes holde dyre velfærden højt. Det er dem jeg har lyttet til. Er du i trivel, kontakt altid opdrætterne. 

Lidt om insekt kvalitet.

Kvaliteten af insekter kommer af hvad de fodres med, transport- og lager forhold og ikke mindst en evt. tørrings proces.

Foder sikker er meget vigtigt hos os. Vi producerer derfor selv Sort Soldater Flue Larve med det latinske navn Hermetia illucens. De foders med godkendt fodre for grise og høns.  

På første pladsen, levende insekter

Insekter fra haven er faktisk gode, men de kan indeholde parasitter og sprøjte gift. En tur i fryseren -18 grader i 48 timer så er evt. parasitterne døde.

Levende insekter, opdyrket på en insektfarm er normal af høj kvalitet, da parasitter ødelægger produktionen hvilket producenten ikke er interesseret i.

På 2 pladsen er insekter på frost.

Insekter på frost -18 grader har et nærings indhold meget tæt på et levende insekt. Dog skal emballagen være tæt sluttende. Vi kender det fra mad til os selv, hvor der er gået hul på en pose i fryseren, lidt trist kan det smage ik´.

Frost insekter behandles forskelligt i processen før du modtager dem. Det fremgår af emblagen, hvilket proces insektet har været i gennem. Vi har dem alle.

  • Vasket: Det er alm. vaskeproces ved lav temperatur (under 40 grader). Derefter frossen. Holdbarhed  på frost 1-2 år
  • Frysetørring Vasket som ovenfor, derefter frysetørret og ligger kvalitets mæssigt her. Holdbarhed afhængie af emblagen 3-25 år
  • Blancheret: Vasket som ovenfor , derefter kogt ved en temp på over 85 C i et  par minuter. Proteinet og vitaminer bliver påvirket ved denne proces. Holdbarhed  på frost 1-2 år

Frost: Holdbarhed  på frost 1-2 år

Frysetørring er en forlængelse af processen frost. Temperaturen forsætter ned til -40 grader. Ved denne temperatur suges kun alt vandet ud. Tilbage er et insekt uden vand. Du kender sikret til overlevelses pakker til militæret og mad til astronauter i rummer.  Hertil er brugt samme frysetørrings teknik som vi benytter. Insekter frysetørret har op imod 95% af nærringsindholdet af levende insekt. Det kan vi gøre, da temperaturen ikke har været over +40 grader. Over +41 grader begynder nedbrydning af stoffer i cellerne.

Det er ikke meningen af dine dyr skal ikke spise tørrede insekter, med forstoppelse til følge.  På et fad med meget lidt vand lægges insekterne. Insektet suger vandet op som en svamp. Efter et par min er de klar til servering. Alternativt kan vanddamp over en gryde benyttes, undgå at opvarme insekterne.

Holdbarheden op til 25 år i den emballage beregnet herfor. Vi har gemt prøver fra da vi startede i 2016 og de er helt perfekte. Opbevares ved stue temt. eller derunder samt mørkt. Tåler optøning utallige gange i emballagen.

På 3 pladsen, er varme tørrede insekter

Varmetørrede insekter taber 40-80 % af nærringsindholdet i forhold til levende insekter. Varmen ødelægger meget af det gode i insektet, vi kender ændringen fra kogning af et æg. Destruktion forsætter jo højere temperaturen kommer.  Insekter der er varmetørret, indeholder meget aske. Hvor kommer asken fra? Jo der er de afbrændt gode stoffer.  

Varme behandlingen er ofte foretaget ved at grille insekterne som du kender fra opvarmning af brød til en fransk hotdog. Mange fugle opdrætter af insektædere, benytter disse BSF tørret. Insekterne opløses i vand sammen med frugt piller, nogle timer før servering.

Ovntørring er en besværlig- gammeldags metode med masse af askedannelse. Anvendes næsten ikke mere. Derimod er tørring med micro og ultra lyd ved at vinde indpas, da slutproduktet ikke er fyldt med aske. Proteinet og andre gode stoffer tager meget skade samt gode stoffer fordamper sammen med vandet. Se Frysetørring derimod beholder næringsstofferne. 

Gennemsigtige melorm indeholder kun hylstret /skellet. Det kan der være flere årsager til, f.eks. har de haft en lang varm transport, uden mad, lang tid i kølere. Kraftig varme behandling. Melorm til fødevare er helt anderleder fyldte og hvide inde i.   

Kalk og fosfor forhold. (Calcium : phosfor)

Kalk er godt for tænder og knogler, men det er forfor derimod ikke. Insekter er godt for dine dyr, nogle insekter knap så gode....

Nedenfor er vist i skema, kalk fosfor sammenhængen mellem  Hermetia, Buffaloorm og Melorme. 

Højre tal der står til højre, jo mere fosfor er der i insektet. 

Handels navne

Hermetia,

Black soilder fly (BSF) 

Calcium worms

Sort Soldater flue larv

Forholdet kalk : fosfor

ca. 1:0,6

Buffalo orme,

Kakerlak, pinkligs

Forholdet kalk : fosfor

ca. 1:4

Melorme, Mel worms

Forholdet kalk : fosfor

ca. 1:11 til 1:17

©Insektprotein


Acceptér

Denne side bruger cookies for at forbedre din købsoplevelse. Læs mere her