Insekter i skolekøkkenet

Er insekter vejen frem?

Spiselige insekter er fremtiden. Med mere og mere snak om bæredygtighed, CO2 og fødevarers klimaaftryk, er insekter som fødevarer et godt emne at tage op i undervisningen.

For hvordan kan man mindske aftrykket? Hvad kan enkeltpersoner gøre? Er alternative fødekilder vejen fremad? Vil det at spise insekter hjælpe?

Insekter som fødevarer bliver mere og mere normalt. Langsomt finder det sin vej ind i danske køkkener, for ikke nok med at deres aftryk på klimaet er lille, så er de også en god kilde til protein, vitaminer, mineraler og sunde fedtsyrer. De smager tilmed godt!

Så hvorfor ikke tage det op i undervisningen? Hvis insekter er fremtidens fødevare, så burde de også introduceres for fremtidens forbrugere. Inviter eleverne ind i skolekøkkenet for sammen at lave retter med insekter. Samtidig kan i tage snakken om insekterne som fødevarer.

Hos Insektprotein.dk har vi ikke blot insekterne til undervisningen, vi vil også gerne hjælpe jer med at komme i gang. Kontakt os på support@insektprotein.dk hvis I har nogen form for spørgsmål.

 

Sjov i skolekøkkenet

Det er grænseoverskridende at skulle spise insekter, men efter den første bid, bliver det ikke så svært. Måske kan det virke umuligt at få en hel klasse til at smage på insekter, men børn er oftest åbne overfor det og vil se det som en sjov oplevelse med klassekammeraterne. De vil have det sjovt med at udfordre sig selv og hinanden.

I skolekøkkenet kan det være en god ide at starte ud med gode, vante retter. Lav spaghetti med kødsovs, en ret som næsten alle børn elsker, hvor I bruger f.eks. melorme i stedet for oksekød. Bag også en lækker chokoladekage, der er lavet af mel i selv har lavet af insekter.

Det er sjovt at finde på nye muligheder og børn vil engageret gå op i det.

 

Undervisningen

Samtidig med at I prøver jer frem med insekterne og finder på nye, opfindsomme alternativer til almindelige retter, kan I sammen reflektere over insekterne som fødevare.

Her er nogle spørgsmål, der kan hjælpe jer på vej:

  • Med det store klimaaftryk der kommer fra køer, bør man fortsætte med at spise så meget oksekød?
  • Kan insekter være fremtidens erstatning med kød, især fordi de har et højt indhold af protein?
  • Hvilke andre bæredygtige alternativer findes der?
  • Er det nemmere at spise insekter som mel end hele?
  • Hvilke insekter havde den bedste smag?
  • Er insekter noget de kunne tænke sig at få mere af derhjemme?

Eleverne kan også lave projekter om de forskellige insekter, hvor de undersøger insekternes livsfaser, næringsindholdet og muligheder.

 

Produktion

Insekter er nemmere at producere end andre fødevarer. Grundet deres lille størrelse, kræver de ikke megen plads. Faktisk bliver de opbevaret i bakker på reoler. Hver bakke har plads til flere hundrede insekter.

Vores fødevaregodkendte insekter er fodret med økologisk og organisk foder, der giver dem det bedste næringsindhold.

 

Smag på fire forskellige insekter

Hos Insektprotein.dk kan vi tilbyde fire forskellige, fødevaregodkendte insekter, som kan bruges i skolekøkkenet og undervisningen.

Buffalo larver er et forstadie til buffalo billen (aphitobius diaperinus). Når larverne er fuldvoksne med en længde på 7-11 millimeter, bliver de taget ud og behandlet. Dermed får larverne den rette fyldighed og største næringsindhold. Buffalo larver har en nøddeagtig smag.

Melormen er trods dens navn ikke en orm, men en larve. Den er larvestadiet til billen melskrubbe (tenebrio molitor). Melorme kan blive op til 2,5 cm lange som fuldmodne, hvor vi udtager og behandler dem til fødevarer. Melorme har en nøddeagtig smag.

Husfårekyllingen (acheta domestica) bliver først ”høstet” som voksen, idet den i nymfestadiet ingen næringsværdi har. Som fuldvoksen har den en længde mellem 1 og 1½ cm, men trods den beskedne størrelse har den det største proteinindhold. Fårekyllingerne har en mandelagtig smag.

Almindelig vandregræshoppe (locusta migratoria) bliver først behandlet når de er fuldvoksne med en god, ideel længde på 5 cm, dermed sikrer vi også den bedste smag. De har en behagelig smag der er svær at placere.

I modtager dem færdigbehandlet, så de er ikke i live.


Acceptér

Denne side bruger cookies for at forbedre din købsoplevelse. Læs mere her