Sorte soldateflue larver

Kært barn har mange navne. Sorte soldaterfluer er også kendt som Black soldier fly (BSF), Phoenix worm og Calcium worms.

Livscyklus

BSF livscyklus

Sorte soldaterfluer (Hermetia Illucens) er en flue med relativ kort levetid. Fra æg til død går der cirka 45 dage, hvoraf kun 5-12 dage er som flue.

Fluerne parrer sig kun under specielle forhold. Luften skal have den rette temperatur og fugtighed, og solen skal endnu ikke have nået sit højeste. Er forholdene i orden, vil fluerne lette i en sværm. De er ikke gode flyvere, så når de har fundet en mage, falder de sammen til jorden og begynder parringen. Hannen befrugter ikke bare hunnen, men overfører også sin energi til hunnen. Kort tid efter parringen dør hannen, mens hunnen flyver væk.

Hunnen bruger de følgende tre dage på at danne æg, hvorefter den har fem dage til at lægge dem. Æglægningen kræver samme forhold som ved parringen, og hvis vejret ikke er med fluerne, vil æggene dø med hunnen. Når æggene er blevet lagt, dør hunnen kort tid efter.

Æggene udklækkes efter et par dage, hvor en lille larve kravler ud. Det er i larvestadiet den sorte soldaterflue opsamler al sin næring. Den voksne flue har ingen mund, men alligevel kan suge væske til sig. Det er dog ikke muligt for den at indtage fast føde. Derfor er det vigtig mens den er larve, at den æder alt hvad den kan komme til, så den kan være klar til de næste stadier.

Over de næste 15 dage vil larven vokse sig større, tage på i vægt og opsamle protein i sine lagre til fluestadiet. Den vokser sig 6000 gange fra den er et æg til den er en beige larve. Til sidst har den en længde på 2-3,3 cm og vil begynde at skifte farve til sort. Inden den forpupper sig, begynder dens mund at lukke sig og blive til en pig. Larven vil kravle til et tørt sted, hvor den stille og roligt kan blive til en puppe. Efter 10-15 dage kravler en flue ud af puppen og cyklussen gentager sig.

Vi høster larverne når de er ved slutning af larvestadiet og er begyndt at skifte farve fra beige til sort. 1% får lov til at blive tilbage og fortsætte cyklussen, mens resten bliver lagt i fryseren ved -18oC og er efter to dage døde af frost. Herefter bliver de fryse- eller varmebehandlet. Ved frostvarer pakker vi dem direkte fra fryseren ned i vores cellofan emballage.

Hvorfor er det svært at producere insekter?

Det er ikke så ligetil som man skulle tro at producere insekter. De to store udfordringer ved produktion er, at få insekterne til at parre sig og få samlet æggene, der er meget små og svære at se.

Det kræver meget specifikke forhold at få fluerne til at parre sig. Temperaturen og luftfugtigheden skal være korrekt og så skal solen være omkring kl. 10-11. De forhold kan være svære at genskabe indenfor. Det kræver et anlæg hvor man kan kontrollere temperaturen og fugtigheden, og genskabe solens forhold. Samme krav gælder også ved æglægningen. Produktionskasserne insekterne leves i, holdes under 30oC via ventilation.

Når larverne spiser, bliver maden i maven omsat ved en temperatur på 70oC. Det skaber en enorm varme, som må fjernes med luft, for ellers dør de af varme. Der er soldaterflue larver anderledes end andre insekter, der kræver at der tilføres varme. Denne varme i larven gør også, at den er et meget unikt insekt, da varmen nedbryder salmonella og listeria inde i den.

Hvilke produkter kan man bruge sorte soldaterfluer til?

BSF larverDet er kun inden for de sidste par årtier, at man er begyndt at interessere sig for sorte soldaterfluer. Indtil 1900 anede man ikke de eksisterede, da de pga. deres manglende mund ikke søger mad og derfor ikke irriterer mennesker i deres jagt på mad. Deres opdagede gik stille frem for sig, indtil man i 1980’erne begyndte at forske i dem og opdagede hvor fantastiske de egentlig er. I dag finder man flere og flere muligheder at bruge dem på.

Sorte soldaterfluer kan bruges til

  • Fiskefoder
  • Hønsefoder
  • Hundefoder
  • Pindsvinefoder
  • Olie til parfumer
  • Erstatning af nylonsnor
  • Medicinsk brug
  • Plaststøbning
  • Bio brændstof
  • Gødning

 

 Se sorte soldaterflue larver fortære to fisk her.