Buffalo larver

Livscyklus

Buffalo larven er et forstadie til buffalo billen (Akohitobius Diaperinus) som også hedder hønseribillen. Der er fire stadier i billens liv: æg, larve, puppe og bille.

En hunbille lægger normalt mellem 200-400 æg, men kan lægge op til 2.000 æg. Billerne bliver mellem 3-12 måneder gamle og gennem sin levetid vil hunnen lægge æg ca. hver femte dag.

Efter 4-7 dage udklækkes æggene og larven vil begynde at æde sig stor. Afhængig af klimaet og fugtigheden, kan det tage mellem 40 og 100 dage at blive til en bille. Forsyningen af mad er også en indspillende faktor. Jo bedre forholdene er, jo hurtigere vokser den.

Over det næste stykke tid, vil larven gå igennem 6-11 hamskiftninger, inden den når sin fulde længde på 7-11 millimeter. Herefter finder den et sikkert sted og bliver til en puppe. Efter 7-11 dage kravler billen ud.

Når larverne har fået den rette længde på omkring 1 cm, høster vi dem. Fordi de næsten var ved at gå over i puppestadiet, har de den rette fyldighed og næringsindhold.

Billen er ikke spiselig for mennesker.

Hvordan har den fået sit navn?

Billen hedder på godt dansk hønseribillen, og har det latinske navn Alphitobius diaperinus. Den stammer oprindeligt fra Afrika, så hvorfor er dens ene navn baseret på den amerikanske bisonokse? Svaret er en lille misforståelse, der har spredt sig over hele verden og gjort at den er mere kendt som buffalo larven og billen.

I USA bor billen Attaenus Unicolor, der er næsten identisk i udseende med hønseribillen. Eneste forskel er at Attaenus Unicolor har hår på sig, mens hønseribillen er glat. Hvis man kigger på billen i et mikroskop, vil man opdage at Attaenus Unicolor har samme silhuet som en bisonokse. Deraf stammer navnet. Teorien er så at nogen har taget fejl af billerne og givet hønseribillen dens mere kendte navn.

På engelsk er de også kendt som lesser mealworm (mindre melorm) da dens livscyklus og levemåde er meget lig melormens. Største forskel er dog størrelsen. Buffalo larven kan blive 1 cm lang, mens melormen kommer op på over 2 cm.

Og grunden til dens danske navn? Hønseribillen kan godt lide at bo i hønsegårde, hvor den lever af affald fra hønsene. Den ses dog som et skadedyr, da den bærer på sygdomme og kan smitte hønsene.